Otthonkában a kockaházban

Otthonkában a kockaházban

 

A lakosság bevonásával és segítségével rendezi meg az idei Múzeumok Éjszakájának nyitó kiállítását a két jászberényi közgyűjtemény, a Jász Múzeum és a Hamza Gyűjtemény. A szervezők legfőbb szándéka, hogy a magyarországi szocializmus két évtizedét bemutató tárlat számos egyéni sors egy-egy szeletéből épüljön fel, és így interaktív jelleget öltsön. Az ötletgazdák ezért arra kérik az érintetteket, mindazokat, akik számára fontos a múlt megismerése és megismertetése, hogy néhány korfestő tárgy kölcsönadásával járuljanak hozzá az 1960-as és az 1970-es évek életmódját boncolgató rendezvény megvalósulásához. Elsősorban olyan használati eszközöket (ruházati cikkeket, folyóiratokat, könyveket, kisebb bútordarabokat, játékokat, sportfelszereléseket, lemezeket stb.) várnak, amelyekhez tulajdonosaiknak személyes élményeik, érdekes történeteik fűződnek, hogy ezek is megjeleníthetők, feleleveníthetők legyenek az eseményen.

A rendezők célja természetesen nem a nosztalgiakeresés, hisz a párt, a diktatúra még a '70-es években is képes volt megmutatni embertelen arcát, például azzal, hogy 1972-ben és 1973-ban szétverte a március 15-ei tüntetéseket, továbbra is mintegy 200 ezer embert figyeltetett meg, nem érdekelte, hogy a körülmények miatt évente közel 4-5 ezren hagyták el illegálisan az országot, és ügyesen elhallgatta, hogy csupán az gyarapodhatott, tervezhetett, aki fejet hajtott, beletörődött, csendben maradt. Nem véletlenül született meg a korabeli vicc, amely szerint az értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. A rengeteg tiltás és esztelen szabályozás ellenére mégis bekövetkezett egy-két látványos változás: ha nehezen is, de felvirágzott a beat zene, teret kapott a nyugati tömegkultúra, s 1978-ban az első szamizdat kiadvány is megjelent.

Számolva a pártállami rendszer összes jellemzőjével, a kiállítás kurátorai nem igyekeznek illúziókat kelteni, hamis értelmezéseket ráerőszakolni a látottakra, inkább arra kívánnak rávezetni, hogy reálisan és árnyaltan viszonyuljunk a történelmünkhöz.

Felajánlásaikat a Jász Múzeumba várjuk (Táncsics M. u. 5.) május 31-ig, nyitva tartási időben.

 

Gurzó K. Enikő

 

 

 

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló