Hírek


A jászsági értékek bemutatását folytatva közösségi oldalunkon (www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu), ezúttal jászberényi születésű személyiség munkásságát méltatjuk.

A Magyar Művészeti Akadémia portréfilmje Mihályi Gábor koreográfus, rendezőről, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjéről készült.

Korábbi páratlan sikerű anyagaink közül itt láthatóak Bugyi László Guriga tagtársunk jászsági természetfotói is.

Ha pedig kedve támad jászsági népzenét hallgatni, a Jászok Egyesülete Youtube csatornáján azt is megteheti:


Ferenc József császár és Erzsébet császárné utazásának első állomása 160 éve Jászberényben volt, az ünnepség során a jászok és kunok nemcsak régi hagyományokat mutattak be, de különleges ajándékok átadására is sor került.

"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonhatodik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2017. sz. döntésével a huszonhatodik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Papp Izabella levéltáros, helytörténész (Jászboldogháza)

részére ítéli oda, életpályája elismeréseként.

„Szabad valék mint a szárnyas madár…”
Kiss Ágoston jászladányi tanító naplója
(1823-1869)
2012 szeptemberében került a Jász Múzeum birtokába Kiss Ágoston egykori jászladányi tanító két könyvbe fűzött kéziratos naplója. A 815 oldalas kéziratot a szerző dédunokája, a Bugyi községben lakó Szőke Katalin tanárnő ajándékozta a múzeumnak azzal a céllal, hogy megőrizzük az utókor számára.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15.
alkalmából Széchenyi-díjat adományozott:
DR. ÁDÁM JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár részére a geodézia területén végzett kiemelkedően eredményes kutatómunkája, valamint sokoldalú, nemzetközileg is elismert tudományszervezői és egyetemi oktatói tevékenysége elismeréseként.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15.
alkalmából Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata díjat
adományozott:


"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma 2010-ben vándordíjat alapított.
E díjat minden évben olyan szervezet, intézmény nyerheti el, mely a nemzeti (jász) kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedik, legalább öt éve a Jászok Egyesülete nyilvántartott, tagdíjat fizető tagszervezete, s folyamatosan működik. Három éven belül ugyanannak a szervezetnek nem ítélhető oda a vándordíj.

"A Jászságért" Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi a

Jászsági Civil Vándordíj

nyolcadik alkalommal történő kiírását.

A Kossuth Rádió Arcvonások c. műsorában Cservenka Judit mikrofonja előtt a jász értékőrzésről, a mai Jászságról, a jászok sikerének titkáról beszélt Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője.

Szó esik a hideghónaljú jászokról, a redemptióról, a Jászság nagy szülötteiről, a leggazdagabb magyarról. Megtudjuk, mi fűzi össze a jászokat és a székelyeket?

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2017-01-17

A műsor 14,05 órai időpontra kattintva indul.

A Jászok Egyesülete közösségi oldalán

Száz évvel ezelőtt, 1916. december 30-án helyezte IV. Károly király fejére a Magyar Szent Koronát Csernoch hercegprímás és gróf Tisza István miniszterelnök a budavári Koronázó Mátyás-templomban. Az eskütételt követően a király felvágtatott az ország összes vármegyéjének földjéből emelt, Kós Károly által tervezett koronázási dombra. Kardjával a négy égtáj felé suhintott, jelezve, hogy megvédelmezi Magyarországot az ellenségtől.

A történelmi Magyarország ezen jelentős eseményén jelen voltak a történelmi Jászkunság vezető tisztségviselői is.

Tartalom átvétel
Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló