Megadóztatnák a pontgyűjtő kártyákat is

A 2012-es adótörvény-csomag mellékletében szerepel az a javaslat is, amely szerint kizárólag akkor adómentes a vásárláskor, illetve a szolgáltatásnál adott kedvezmény, ha az a magánszemély, az ügyfél saját nevéhez köthető.

Ez azt jelenti, hogy például egy munkáltató, vagy egy családtag nevére kiállított üzemanyagkártyával fizet valaki, de a saját pontgyűjtő kártyájára íratja fel az olajtársaság által adott pontokat, akkor személyi jövedelemadót (szja) kell fizetnie. Ugyanez a helyzet, ha a házastárs, családtag a másik nevére kiállított kedvezményre jogosító, vagy pontgyűjtő kártyára íratja fel a saját vásárlásának értékét.

Természetesen ez a jogszabály módosító javaslat nem csak az üzemanyag kutakra érvényes, hanem az áruházláncokra és egyéb üzletekre is. A jogalkotó azonban nem csupán az ügyfelet sarcolná meg, hanem a kedvezményt nyújtó cégeket is. Ha ugyanis nem tartozik a kedvezmény az adómentes körbe, vagyis nem a jogosult kapja a levásárolható, vagy árura, szolgáltatásra váltható pontokat, akkor 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetnie. Az nem teljesen világos, hogy miért pont egészségügyi hozzájárulás szerepel a javaslatban, de talán az egészségügy céljaira, esetleg az orvosok, ápolók béremelésére fordítaná a kormányzat a befolyt összeget.

A megkérdezett kereskedelmi szakemberek szerint, ha ennek a javaslatnak a visszaélések visszaszorítása a célja, akkor támogatható az ötlet. Előfordul ugyanis, hogy az üzlet egy alkalmazottja, a vevő vásárlása után a saját pontgyűjtő kártyájára rögzíti a kedvezményes pontokat. A szakértők nem zárják ki, hogy a módosító indítványt a nemrégen kirobbant botrány is ihlette, amikor vagy három tucat olyan gépkocsivezető bukott le, aki állami hivatalnál, szervezetnél dolgozott és a hivatali üzemanyagkártyára saját gépkocsiját is megtankolta. Általában azonban az engedmények korlátozásának nincs értelme, mert az ellehetetlenítené a kereskedelmi láncok, vállalkozások pontgyűjtő akcióit.

A szakemberek egyébként úgy vélték, a tervezett módosítást, ha elfogadják, rendkívül bonyolult, vagy egyenesen lehetetlen utólag ellenőrizni. Azt is roppant nehéz elképzelni, hogy ha valaki nem a saját nevére szóló kedvezményt nyújtó kártyára akarja felíratni a pontokat, akkor azt közli a kedvezményt adó cég alkalmazottjával, aki felveszi a személyes adatait, majd a bevallást elküldi a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV), ahogyan azt a módosítás javasolja. Legalább ennyire nem életszerű hogy a vevő a kedvezmény értékének megfelelő adóelőleget befizeti az adóhivatalnak.

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló