Új munkahelyek a vállalkozói szektor fejlesztésével

Közel 155 milliárd forintnyi azonnal felhasználható forrást biztosít az Új Széchenyi Terv a kis- és középvállalkozások számára.
A gazdaságpolitika új irányait kijelölő tervezet központi eleme a foglalkoztatás bővítése, amelyhez első lépés a magyar gazdaság megreformálása a kitűzött hét kitörési pontban foglaltak megvalósításával – többek között erről is tájékozódhatunk az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) augusztusi hírleveléből.
A vállalkozások fejlesztésére is fókuszáló Új Széchenyi Tervből kiindulva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (Nefmi) hangsúlyt fektet - a KKV-szektor érdekében - az uniós források átcsoportosításáról, emellett pedig egyeztetéseket kezdeményezett a pályázati rendszer egyszerűsítéséről is. A Pályázati rovat aktuális kiírásai mellett interjút olvashatunk Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárral is, aki a most készülő Nemzeti Közszolgáltatási Tervről, a munkahelyteremtés lehetőségéről és a Munka Törvénykönyvének új részleteiről is beszámolt.
Az augusztusi AFIOE hírlevél Jogszabályok rovatában informálódhatunk a közbeszerzési törvény módosításáról is, amelynek egyes passzusai a vállalkozókat érintő szigorításokra irányulnak, de tartalmazza azokat a könnyítéseket is, amelyek elősegítenék, hogy a kis- és középvállalkozások több munkához jussanak a közbeszerzéseken. Emellett a rovat egy új törvényről is tájékoztat, amelynek értelmében a KKV-szektornak a jövőben szélesebb körű és magasabb színvonalú támogatásban kell részesülnie.
Az AFIOE hírlevél Cikkek rovata ezúttal a szakképzési rendszer hiányosságaira hívja fel a figyelmet, kiemelten kezeli a 2010 szeptemberétől előrehozott szakképzésre beiratkozás lehetőségét, amelynek lényege a lemorzsolódás elkerülése. Ennek szerves része az a kormánydöntés is, amely nem mulasztja el a szakképzés fejlesztését, valamint reformját, és igyekszik ezt a gyakorlatorientáltság felé terelni.

Az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) augusztusi hírlevele az alábbi linken érhető el: http://www.fkp.hu/files/44_122031.htm
FISZ Hírügynökség

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló