Tisztelt "Jász-Napló" !

 

 

A közel nyolc évtizede született jászberényi ember és polgár jogán és okán tisztelettel kérem, a Szentháromság tér átalakítása során tervezett ún. zászlótartó árbócok ismételt létesítése szükségességének felülvizsgálatát és a terv városhoz méltó módosítását, tekintettel arra, hogy a zászlótartóárbócok létesítése meggyőződésem szerint teljességgel szükségtelen, felesleges és csak látványos, herdáló pénzkidobás.

-         A téren és környékén szinte minden épület - lévén azok közintézmények – jelenleg is állandó jelleggel fel vannak lobogózva.

 

-         A közelben a könyvtár mellett is meredezik egy hármas (de itt is minek ?!)

 

 

-         Az árbócvasak esztétikailag sem interferálnak a tradicionális, ódon hangulatú, patinás környezettel.

 

-         A Gróf Apponyi téren (a leendő „Országzászló-tér”-en) a három meglevő zászlótartóárbóc viszont, az „Országzászló” létesítésének során új, valódi tartalmat kaphat. (A korábbi javaslatom szerint.)

 

Álmodjunk valódi világot !”

 

A felesleges zászlótartó árbócok helyett

 

javaslom

a Lehel Vezér Gimnázium főbejárata előtti lépcsőzet két oldalán, Lehel Vezér és Jász Sundó – legendás jászharcos -, kisebb méretű egészalakos szobrának a felállítását.

 

A jobboldalon a névadó Lehel Vezérét, a baloldalon pedig – a jászharcos – Jász Sundóét, akinek legendás hősiességét Vörösmarty Mihály „A két szomszédvár” c. eposzában énekelte meg.

 

A „Promonád”-ba

 

Kerüljön ismét elhelyezésre, a békás szökőkút keleti és nyugati oldalán valaha volt (ahogyan az a régi levelezőlapokon is jól látható) a posztamensekre helyezett nagyméretű, tölcséralakú műkőből készült virágtartó.

 

A „promonád” keleti és déli oldalát eredetileg alacsony, kb. 60 cm (?) magas betonaljzatba helyezett, egyszerű vonalvezetésű, kovácsoltvas kerítés szegélyezte, amelynek „ikertestvére” (csak a kovácsoltvasé, a magasságát illetően nem) a „Tanítóképző” előtt látható eredeti formában.

 

„Azt a követ, amit egykor az építők elvetettek, váljék szegletkövé!”

 

Általában is fontos követelménynek kell lennie, hogy a ma fantáziáját meghaladja, a tanácsrendszer igaz olcsóbb, de egyedibb és főleg patriálisabb fantáziáját.

 

        A saját meglévő értékeinket kell megőrizni, gazdagítani és újjávarázsolni !

 

E gondolatok jegyében

 

javaslom,

 

hogy a teknősbéka hátán ülő gyermek” szobrocskáját, amely valaha a Városháza előtti, valóban békás szökőkút – mert élő teknősbékák lubickoltak benne – közepén volt elhelyezve, majd a volt Járási Székház, később Gyermekkórház előtt, a „48-asok terének” sarkán ma is ott található kismedence szélén vonta magára a mosolygó gyermekek csodálatát, és ami ma talán a Városháza udvarán, vagy a JVV Zrt. Jákóhalmi úti telephelyén hányódik, a tervezett „vízijáték” kialakításához – holmi „Jászok-kövé”-nek kinevezett, brutális, primitív betontömbök helyett – (hasonlók „megcsodálhatók” a Jászkapitány szobra körül !) használják fel, - nem nosztalgiából, hanem – a gyermekek és felnőttek örömére és szórakoztatására ! „Visszatérése” eredeti, üde színfoltként hatna a lecsupaszított, „uniformizált” környezetben.

 

Következtetések:

 

A városba vezető utak mentén, de a városban is, már majdnem mindent sufni előtt ott lengeti a szél a fakult, megviselt ilyen-olyan zászlókat. Nem lenne szerencsés ezt a fajta, tőlünk idegen semmitmondó „globreál” trendit, a tradicionális Szentháromság térre, vagy annak környékére milliókért bemajmolni.

 

Tisztelettel ismételten kérem javaslataim érdemi megfontolását !

 

Meggyőződésem, hogy megvalósításuk a város közönségének örömére szolgálna, és eddig soha nem tapasztalt tetszésével találkozna. Ez pedig úgy gondolom megérdemelné a város vezetésének eredeti fantáziáját és bátorságát.

 

A jelenkor patrióta építőit pedig az utókor tisztelete és megbecsülése övezné. Bizonyára nem illetnék őket  a városi főépítész úr vezetékneve egyik betűjének kicserélésével létrejövő, kevésbé elismerő jelzővel.

 

Megtisztelő válasza hitelesítené a városvezetésnek a polgárok javaslatai, kezdeményezése iránt tanúsított érzékenységét !

 

 

Jászberény, 2012. május 3.                 

 

Tisztelettel,

 

                                                       Varga Imre

                               5100 Jászberény, Felsőcsincsa-part 8.

                                              Mobil: 20/953-6390

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló