Teljes hosszában megújul a 32-es út

Gyakorlatilag teljes hosszában megújul a 32-es főút, jelenleg a beruházás előkészítése folyik. A beavatkozás nyomán biztonságosabb és gyorsabb lesz a térség közúti közlekedése. Az előkészítési szakaszra 480 millió forint áll rendelkezésre nagyobb részben európai, kisebb részben hazai forrásból.

Öt részletben tervezik felújítani a 32. számú főutat Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében. A korszerűsítési munkálatok során a tervek szerint – a Jászberény átkelési szakasz kivételével – összesen 72,5 kilométeren újítják fel és erősítik meg a kétszer egy sávos főút burkolatát úgy, hogy 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is járható legyen. A beavatkozás során a kerékpárosokra is gondolnak, a projekt előkészítése keretében a hiányzó kerékpárutak kiviteli terveit is elkészítik, de teljesen külön dokumentálva.

A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés tervezésének az érintett szakaszon lévő hidakra is ki kell terjednie, valamint ahol szükséges, át kell építeni a meglévő csomópontokat. A tervezés során ugyancsak számolni kell forgalomcsillapító szigetek létesítésével a lakott területek határán, valamint az autóbuszmegállók öbleinek kialakításával. A gyalogos-átkelőhelyeket az engedélyezési tervben szerepeltetik majd.
A felújítást követően gyorsabb és biztonságosabb lesz a régió forgalma, ami növelheti a térség versenyképességét, s ezzel kedvezően hathat a foglalkoztatásra is – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A kivitelezés megkezdéséhez szükséges összes dokumentum – beleértve a megvalósíthatósági tanulmányt is – előkészületi stádiumban van. Tervezés így jelenleg nem folyik, folyamatban van viszont a tervező kiválasztására kiírt nyílt közbeszerzési eljárás. A beruházás előkészítése a tervek szerint 2014. július közepéig lezárul.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 480 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az ERFA fedezi.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Titkárság és Kommunikációs Iroda

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló