Sajtóközlemény: Szociális párbeszéd ...

Sajtóközlemény Szolnok, 2010. szeptember 29.
Szociális párbeszédet kezdeményezett az MGYOSZ a rugalmas foglalkoztatás minőségének javításáért

Még az EU régi tagállamaiban is gyakran kihívást jelent a rugalmas foglalkoztatás munkavállalók és munkaadók számára egyaránt előnyös kialakítása. Hazánk, illetve a közép-kelet-európai régió a nagymértékű rugalmasság és a nagyobb dolgozóorientáltság területén van tetemes lemaradásban a nyugati országokhoz képest. A helyzet javítása érdekében jobb információáramlásra és aktívabb szociális párbeszédre lenne szükség – derült ki az MGYOSZ által rendezett konferencián.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége közös szervezésében megrendezett nemzetközi konferencia keretében került bemutatásra az a projekt, amely a rugalmas foglalkoztatás elterjedtségéről, az egyes országokban gyakorlattá vált formáiról hivatott képet festeni. A FLEMCEE (Flexible Employment in CEE countries): „Rugalmas foglalkoztatás és szociális párbeszéd a kelet-közép-európai országokban” c. projekt szervezőinek szándéka nemcsak az volt, hogy áttekintést nyerjenek az egyes országok (Magyarország, Bulgária, Szlovénia, Románia) rugalmas foglalkoztatási gyakorlatáról, de célul tűzték ki azt is, hogy nyugat-európai követendő példákon keresztül mutassák be e foglalkoztatási forma nálunk még kevéssé kiaknázott modelljeit és azok előnyeit.

A ’70-es évek végén, a technológiai és infrastrukturális fejlődéssel egy időben jelentkezett az igény a rugalmas foglalkoztatási formákra mind a gyártás, mind a humán erőforrás tekintetében. A következő évtizedekben egyre általánosabbá vált a nézet, miszerint a rugalmas foglalkoztatás lehet a megfelelő válasz a technikai kihívásokra, s alakultak ki az északi és a nyugati országokban különböző sikeres modellek a rugalmasság és az állami beavatkozás különböző szintjeinek kombinációjából. A 2000-es évekre – és különösen a gazdasági válság idején – ismét központi témává vált a rugalmas foglalkoztatás kérdésköre: a munkaadók egyre nagyobb arányban mérlegelték annak bevezetését, ám ezzel együtt csökkent a munkavállalók foglalkoztatottsági biztonsága, stabilitása.

„Az utóbbi évek folyamatai sarkallták arra az MGYOSZ-t, hogy közép-kelet-európai összefogás keretében indítsa el a FLEMCEE projektet”, indokolta a konferencia létjogosultságát Borosné Bartha Terézia, az MGYOSZ nemzetközi igazgatója. „Olyan jól működő, dolgozóorientált modellek állnak előttünk példaként, mint a német vagy a spanyol rugalmas foglalkoztatási formák. Az ottani tapasztalatok alapján úgy véljük, a jobb információáramlás, valamint a munkaadói és munkavállalói oldal közötti aktívabb párbeszéd valóban javíthat a hazánkban, illetve a régiónkban kialakult gyakorlaton.”

„A munkavállalói státusz, a munkaidő, a dolgozói rendszerek, a munkaügyi szervezeti formák és a juttatási rendszerek jobb átgondolása szükséges az európai foglalkoztatási modellek kívánatos változásához”, magyarázta Tarsoly Imréné, a konferencián szintén részt vevő Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértője. „Éppen ezért úgy véljük, most, a gazdasági válság idején még nagyobb szükség van arra, hogy a munkavállalók érdekeit képviselő szervezetek is hallassák hangjukat. Üdvözöljük az MGYOSZ kezdeményezését, s bízunk benne, hogy a témában elindult párbeszéd a jövőben még szélesebb körben folytatódhat majd.

” A bolgár, magyar, román és szlovén rugalmas foglalkoztatási formák jobb megismerésére fókuszáló, valamint a nyugat-európai know-howt bemutatni hivatott FLEMCEE projekt azzal a célzattal valósult meg, hogy több információt kapjanak a közép-kelet-európai országok a flexibilis foglalkoztatás formáiról. A projekt keretében emellett a szervezők arra törekszenek, hogy aktív párbeszéd alakuljon ki a szociális partnerek között; továbbá képzést kívánnak nyújtani a témával foglalkozó szakemberek számára. Ahogyan Csaposs Noémi, az MGYOSZ választott tisztségviselője kiemelte, „az emberi erőforrás szakterülete nem szabad, hogy továbbra is csak mint költség legyen számon tartva – fontos, hogy olyan tényezőként tekintsünk rá, amely határtalan lehetőségeket rejt magában, és amely, megfelelő gyakorlatok alkalmazásával, a vállalatok versenyképességének megtartásához is nagyban hozzájárulhat.”

(A projektről bővebb információ a www.flemcee.org címen érhető el.)

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak, amely Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban. A BUSINESSEUROPE 2010 júliusában Dr. Futó Pétert nevezte ki alelnökévé: az MGYOSZ elnökének kinevezése két évre, a 2010. július 1-től 2012. június 30-ig terjedő időszakra szól, magában foglalva a magyar elnökség féléves időszakát is.

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló