Népi-és hagyományőrző mesterségek továbbéltetése

Rengeteg olyan népi mesterség létezik, melyekre alig emlékezünk vagy mostanra kevés nehezen fellelhető mesterember foglalkozik vele. Ezeknek a mesterségeknek egy része a kihalás szélén áll. A kialakult helyzeten próbál segíteni a Hydrofon Bt. egy harminc perces filmmel, melyben szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a régi, feledésbe merülő mesterségeket nem szabad veszendőbe hagyni, mivel ezek is a magyar vidék fontos értékeit képzik. A mesterségeket bemutató filmet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósították meg.

 

Az 1994-es Kamarai törvény több mint 200 kézműves szakmát sorol fel, többek között –harangöntő, -intarziakészítő, -fonalgyártó, -kötélverő, -cserépkályhás vagy a hangszerkészítő. A több mint 200 foglalkozást tartalmazó mesterségek egy része, igaz a kihalás szélére került, viszont jó néhány még megmenthető lehet közülük.

A harminc perces film változatos és izgalmas képi világgal teszi még érdekesebbé a mesterségeket, melyben találkozhatunk olyan emberekkel is, kik arról mesélnek, hogyan is kerültek kapcsolatba az egyes népi mesterszakmákkal. A film bemutatja a különböző hagyományőrző programokat, -egyebek mellett azzal a céllal, hogy aki ezeket a képkockákat megnézi, talán elkezd érdeklődni a kultúra e része felé és kedvet kap valamelyik szakmát elsajátítani, akár hobbi szinten is. A film-, továbbá a nézők érdeklődésének felkeltésével, a termékek népszerűsítését is segíteni kívánja.

A film készítői nagy hangsúlyt fektettek a vidéken élő és a szakmaválasztás előtt álló fiatalokra, hiszen náluk a legfontosabb a hagyományok továbbéltetése, de kedvet csinálnak az anyukáknak és más szakmával foglalkozó embereknek is. Fontosnak tartották továbbá, hogy azok a fiatalok is elkezdjenek érdeklődni a mesterségek iránt, akik munka nélkül maradtak, így a film részletesen bemutatja, hol és hogyan sajátíthatóak el ezek a mesterségek.

„A harminc perces kisfilmet hosszas előkészítés előzte meg, mivel szerettünk volna színvonalas munkát, és korrekt tájékoztatást adni a népi-és hagyományőrző szakmák helyzetéről. A mai világban ezek a mesterszakmák sajnos hanyatlóban vannak és egyre kevesebb családban adják át apáról-fiúra vagy anyáról-leányra ezeket a népi mesterségeket. A filmünkben megszólaltatunk olyanokat is, akik a családi gyökereket követvén most olyan szakmát űznek, amit még a szülőktől vagy a nagyszülőktől vettek át. A magyar népi hagyomány és kultúra tele van olyan értékekkel, amiket kötelességünk ápolni és életben tartani. Az összefogás és az együttes erőfeszítés mindannyiunk érdeke azért, hogy ne halljanak ki ezek a csodálatos mesterszakmák a köztudatból.” – mondta Bajtala Katalin a Hydrofon Bt. projekt koordinátora és a film szerkesztője.

A film készítői ezt a harminc perces felvételt bevezetőnek és figyelem felhívásnak szánták a népi-és hagyományőrző szakmák jelenlegi helyzetét bemutatva. Van olyan mesterség, amelynek mára csak egy képviselője maradt. Vannak olyan mesterségek, amelyekről valójában alig-alig tudjuk, hogy a neve mit is jelent, mint -kádár, -pintér, -bognár vagy akár a bodnár.

A Hydrofon Bt. további tervei között szerepel, hogy Kárpáthy Mariann rendezővel a kihaló félben lévő mesterségekről és a mára már szinte elfelejtett szakmákról készítsenek egy dokumentumfilm-sorozatot.

 

 

***

További információk, interjúszervezés

Vincze Nikolett

06 20 396 4099

 

Interjújavaslat

Bajtala Katalin

projekt koordinátor, film szerkesztő

Hydrofon Bt.

 

***

 

 

Darányi Ignác Terv

 

Az európai uniós fejlesztési és nemzeti költségvetési forrásokat is felhasználó Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programját azért indította útjára 2012-ben a magyar kormányzat, hogy több átfogó, egymással szorosan összefüggő területen – agrár- és élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem – támogassa a vidéki Magyarország fejlődését.

A Darányi Ignác Terv kiemelt célkitűzései közé tartozik a vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a magyar mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők. 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás került-kerül felhasználásra a vidéki élet minőségének javítására.

A Darányi Ignác Tervről további információkat a www.umvp.hu weboldalon találhat!

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló