Magyarország a húsz legnagyobb méztermelő ország között szerepel

 

A Jászság méhészeti hagyományainak szerepe a vidékfejlesztésben

 

Budapest, május 15. - Konferenciát tartottak a vidéken élő méhészek és méhészeti vállalkozások számára Jászapátiban. A találkozó célja a gazdákkal együttműködve a vidékfejlesztés, a természeti értékek és a környezetvédelem volt. Az eseményt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósították meg.

 

Hazánk történelmileg is a legnagyobb méztermelő országok közé tartozik. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15-30 ezer tonna között változott, egy átlagos évben 22-24 ezer tonna méz terem, melyből 80%-a kerül exportra. Az ágazat mintegy 20 ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást. A méhcsaládok száma 2012 őszén 1.088.590 volt, ebből a professzionális méhészek tulajdonában mintegy 332.568 méhcsalád volt.

 

Az Európai Unió tagállamai között hazánk rendelkezik az 5. legtöbb méhcsaláddal. A hazai mézfogyasztás évente 8.000 tonna, és az egy főre jutó fogyasztás pedig 0,8 kg-ra tehető.

 

A konferencia ötletgazdája, a Szféra-Tisza Kft. évek óta rendez a kormány vidékfejlesztési stratégiájához kapcsolódó országosan elismert találkozókat. A rendezvényen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legszélesebb körben vegyenek részt a programon szakemberek, gazdálkodók és a vidékfejlesztéssel foglalkozók.

 

A konferencia során a méhész szakemberek tájékozódhattak többek között az aktuális méhegészségügyi kérdésekről, a háztáji gazdálkodás szerepkörének vizsgálatáról a vidékfejlesztésben, a méhlegelők bővítésének szükségességéről és jelentőségéről, valamint a vidékfejlesztés támogatásának aktuális kérdéseiről is. A rendezvényhez kapcsolódóan a Jászberényi és a Jászapáti Tankerület Általános Iskoláiban tanuló diákok részére plakátpályázatot hirdettek, és a díjnyertes alkotásokat a helyszínen kiállították.

 

A program az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

***

 

További információk, interjúszervezés

Vincze Nikolett

06 20 396 4099

 

Interjújavaslat

Pócs János 

országgyűlési képviselő

Jászapáti polgármestere

 ***

 

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló