Jászsági Civil Vándordíj 2016

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést hetedik alkalommal ítélte oda "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma.

A 2016. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Jász Alkotók Köre (Budapest) kapta.

A Jász Alkotók Köre (JAK) művésztársaság 1995 júliusában rendezte első nagy sikerű kiállítását a budapesti Gellért Szállóban. Még az év decemberében megalakították közösségüket a Jászok Egyesülete tagszervezeteként. A csoport ma 19 tagú, tagjai grafikusok, festők, iparművészek, tanárok. Célul tűzték ki, hogy évente több kiállítást rendeznek, s megismerik egymás alkotó környezetét.
 A JAK alapító vezetőjétől, Budai Jánosné Szalkári Rózsa művésztanártól 2005-ben vette át a csoport irányítását Elter Tibor festőművész. 2015-től a Jász Alkotók Köre elnöke D. Kovács Júlia festőművész.

A képzőművész csoport működésének fontos állomása a nyaranta Jászapátin megrendezett művésztelep. A JAK évente további két kiállítást szervez tagjainak Jászberényben, illetve Budapesten. A Jász Alkotók Köre művészeti közösség az egyéni és közös kiállításokkal hozzájárul a jászsági gyökerű képzőművészek elismertségének gyarapításához, ezért méltó a Jászsági Civil Vándordíjra.

A díjat 2016 őszén adják át a művészcsoport budapesti kiállításán.

Mindne jog fenntartva! 2003 Jász Napló